Het FotoFestival Naarden toont iedere twee jaar een hoogwaardig overzicht van de ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie, met een oog voor traditie en de blik gericht op de toekomst.

THEMA 2015: WATER, WATER!
DATA 2015: 14 mei t/m 21 juni

Door de eeuwen heen is water onlosmakelijk verbonden met de historie van Nederland en het leven van haar inwoners. Voor het koningshuis, politici, wetenschappers, handelaren, reizigers, sporters, kunstenaars, zangers, dichters en fotografen is water altijd een inspiratiebron geweest.

We varen over de zeeën om handel te drijven met andere continenten en bezitten de grootste zeehaven van Europa. We hebben waterlinies bedacht om ons te verdedigen tegen indringers en hebben geleerd om onze voeten droog te houden in een land dat grotendeels onder het zeeniveau ligt. We zijn zelfs wereldberoemd geworden met het creëren van land dat eens zee was. Onze ingenieurs worden uitgenodigd om andere landen te leren hoe ze zich moeten beschermen tegen opkomend water en we hebben zelfs een watermanager als koning.

Onze wereld bestaat voor het grootste deel uit water, we winnen er energie uit en het is een onderwerp voor gewelddadige conflicten in droge regio’s of landen die afhankelijk zijn van één stroomgebied.

De mens bestaat voor gemiddeld 70% uit water en zonder water kunnen we niet overleven. Maar tegelijkertijd wordt de mens bedreigd door tsunami’s, tyfoons, een stijgende zeespiegel en oprukkend zout water.

Vanaf de ontdekking van de fotografie, ergens in de eerste helft van de 19e eeuw, tot aan het heden -zo’n 175 jaar later- is water op talloze manieren vastgelegd: van Zeeuwse kust tot ijskristal, van ijsschots tot zwembad, van haaien tot diepzeeduikers, van Kanaalzwemmer tot gouden plak op de Olympische Spelen en van verwoestende kracht tot kabbelende bergbeek.

Als hoofdcuratoren van het festival onderzoeken wij de fascinatie van onze beroepsfotografen voor water, diens brede spectrum en de invloed hiervan op de huidige maatschappij, zowel lokaal als wereldomvattend. De fotografie kan als geen ander de verhalen verbeelden die ons bezig houden, blij maken of beangstigen en kan ons doen beseffen hoe belangrijk water is voor ons dagelijks leven. Kortom: WATER, WATER!

Meer informatie op de website van FotoFestival Naarden.

Foto: Het hoofdbeeld is deze keer van Tim Tadder, een van de ‘Water Wigs’